ایمپلنت دیجیتال روش درمان جدید کاشت دندان دائمی است. در این روش، کاشت ایمپلنت دندان با استفاده از فناوری جدید صورت میگیرد و روند درمان بسیار سریعتر و آسانتر از ایمپلنت معمولی است. در این مطلب به معرفی کامل این نوع ایمپلنت و ذکر مزایای آن نسبت به ایمپلنت معمولی میپردازیم.
ایمپلنت دیجیتال چیست؟
همانطور که گفته شد، ایمپلنت دیجیتال به روش جدید کاشت دندان گفته میشود، که در آن از تکنولوژی و فناوری جدید استفاده میشود. با انتخاب این نوع ایمپلنت به عنوان روش درمان خود، از مزایای بسیار آن بهرهمند خواهید شد، که در ادامه به طور مفصل به آن خواهیم پرداخت. قابل ذکر است که تمامی کلینیکها دستگاههای مورد نیاز این نوع ایمپلنت را ندارند. در ادامه دستگاههایی که ایمپلنت دیجیتال احتیاج دارد را معرفی میکنیم.
اسکن دیجیتالی دهان (قالب گیری دیجیتالی) به جای قالب گیری با خمیر دندانپزشکی
بسیاری از ما تجربهی قالب گیری با استفاده از خمیر را تجربه کردهایم و میدانیم که استفاده از این روش به چه اندازه دشوار است. برای بسیاری از افراد تحمل بو و مزهی خمیر استفاده شده بسیار ناخوشایند میباشد. همچنین باز نگه داشتن دهان و تحمل حجم زیادی از خمیر امری غیرقابل تحمل است.
حال تکنولوژی جدید راهکار جدیدی را برای قالب گیری ارائه کرده، که هیچکدام از معایب قالب گیری سنتی را ندارد. در روش اسکن دیجیتالی دهان، اطلاعات از طریق دستگاه جمعآوری میشود. اسکن انجام شده بلافاصله به کامپیوتر و بعد از آن به پروتز ساز فرستاده خواهد شد. استفاده از این روش، فرآیند زمانی درمان را به شدت کاهش داده است.
بیشتر بدانید: 5 علت باز شدن پیچ ایمپلنت دندان
عکسبرداری دیجیتالی
از دیگر تکنولوژیهای جدید به کار گرفته شده قبل از انجام ایمپلنت دیجیتال، استفاده از عکسبرداری دیجیتالی است. در روش عکسبرداری دیجیتالی، تصویر برداری با استفاده از دستگاه دیجیتال صورت میگیرد و دیگر نیازی به گذاشتن فیلم داخل دهان نیست. قابل ذکر است که این روش عکسبرداری مناسب همه افراد نیست و انتخاب نوع عکسبرداری از دندان توسط پزشک تشخیص داده میشود.
دوربین داخل دهانی مورد استفاده
یکی از تکنولوژیهای نوینی که امروزه دندانپزشکان برای انجام ایمپلنت دیجیتال از آن استفاده میکنند، دوربین های داخل دهانی است. با بهرهگیری از این دوربینها دندانپزشک به راحتی میتواند وضعیت تمام دندانها را به خوبی بررسی کند. یکی از دیگر مزایای استفاده از دوربینهای داخل دهانی، مشاهدهی ساختارهای داخل دهان با نمایی بزرگ میباشد، که امکان تحلیل اطلاعات را به خوبی میسر خواهد کرد.
کارکرد دوربین داخل دهانی به صورتی است که با وارد کردن آن درون دهان، شروع به فیلمبرداری و عکاسی از دندانها میکند. با استفاده از این تکنولوژی، تشخیص تمامی مشکلات دندان اعم از: پوسیدگی، بیماریهای لثه، ترک خوردگی یا شکستگی دندانها به خوبی قابل تشخیص است.
دندانپزشکان باید قبل از انجام ایمپلنت، به خوبی وضعیت سلامت دهان و دندان را بررسی کرده و بعد از آن اقدام به جراحی کنند.
مدل سازی سه بعدی کامپیوتری
بزرگترین مزیت ایمپلنت دیجیتال نسبت به ایمپلنت های معمولی، استفاده از راهنمای دیجیتال حین جراحی است. این راهنمای دیجیتال همان مدل سازی سه بعدی کامپیوتری است، که وضعیت عصب دندان از دست رفته و همچنین وضعیت استخوان آنرا به خوبی نمایش میدهد. با استفاده از این اطلاعات، دندانپزشک با دقت و تمرکز بالایی جراحی را انجام خواهد داد. همچنین میزان برش نیز به میزان قابل توجهی کاهش میابد، که در نتیجه فرد درد و خونریزی پایینتری را تجربه خواهد کرد. دورهی نقاهت بعد از جراحی نیز به شدت کاهش میابد. یکی از دیگر مزیتهای استفاده از راهنمای دیجیتال حین جراحی، عدم صدمه به بافتهای دندان مجاور و همچنین آسیب نرسیدن به عصب دندان میباشد.
استفاده از کد/ کم در ایمپلنت
تکنولوژی کد / کم در ایمپلنت دیجیتال
عبارت کد/ کم (CAD/CAM)به معنای طراحی و ساخت توسط کامپیوتر است. کد مخفف computer-assisted designو کم مخفف computer-aided manufacturing است. با استفاده از این تکنولوژی فرایند طراحی و ساخت ایمپلنت دیجیتال بسیار سریعتر و همچنین با دقت بالایی نیز انجام میشود.
در روش قدیمی ایمپلنت بعد از جراحی اولیه باید ماهها زمان میگذشت تا پایه با لثه جوش بخورد و بعد از آن عمل قالبگیری با خمیر انجام میشد. در صورتی که با استفاده از کد و کم، روند درمان بسیار سریعتر انجام میگیرد.
برای طراحی و ساخت ایمپلنت با استفاده از کد / کم، در ابتدا از دندانها قالب گیری دیجیتالی صورت گرفته و اطلاعات بدست آمده در حافظه ذخیره میشود. این داده ها به صورت خودکار وارد دستگاه شده و ترمیم مناسب در کامپیوتر با استفاده از نرمافزار سه بعدی طراحی میشود. در نهایت این اطلاعات برای پروتز ساز ارسال خواهد شد. قابل ذکر است که با استفاده از این تکنولوژی فرایند ساخت پروتز، از دو هفته به یک روز کاهش یافته است.
مزایای ایمپلنت دیجیتالی چیست؟
همانطور که در بالا توضیح دادیم، هنگام جراحی برای ایمپلنت دیجیتال، از دوربینهای سه بعدی استفاده میشود، که تصویری دقیق از موقعیت مورد نظر را نشان میدهد. به همین د لیل خراش کمتری در لثه صورت میگیرد و در نهایت فرد درد و خونریزی ناچیزی را تحمل میکند و همچنین دورهی نقاهت کوتاهتری را تجربه خواهد کرد.
در این قسمت تمامی مزایای استفاده از این تکنولوژی جدید را بیان خواهیم کرد.
امکان دقت و توجه بسیار بالا هنگام جراحی
تجربهی درد و خونریزی کمتر و دورهی نقاهت کوتاهتر
کوتاه شدن دورهی درمان
امکان ذخیرهسازی آسان اطلاعات و داده ها و همچنین نگهداری و ارسال سریع آنها توسط کامپیوتر
ایمپلنت دیجیتالی برای چه کسانی مناسب است؟
نکته ای که قبل از شروع درمان باید به آن توجه کنید، زمینه و شرایط استفاده از ایمپلنت دیجیتال است. باید بدانید که شرایط استفاده از این نوع ایمپلنت تفاوتی با ایمپلنت معمولی ندارد. تمام افرادی که برای استفاده از ایمپلنت معمولی مناسب هستند، میتوانند از ایمپلنت دیجیتال نیز استفاده کنند.
شرایط استفاده از ایمپلنت معمولی و دیجیتالی شامل:
- وجود استخوان لثهی مقاوم و کافی و یا استفاده از روش درمان تزریق استخوان
- داشتن لثه سالم
- مناسب بودن وضعیت سلامت جسمی( به عنوان مثال اگر فرد دیابت داشته باشد، قبل از ایمپلنت باید وضعیت بیماری خود را کنترل کند)
- عدم استفاده از سیگار چند هفته قبل و بعد انجام جراحی
- رعایت کامل بهداشت دهان و دندان به صورت اصولی
بیشتر بدانید : شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت
هزینه ایمپلنت دیجیتالی چقدر است؟
چنانچه روش درمان ایمپلنت دیجیتال را برای دندانهای از دست رفته خود انتخاب کرده اید و قصد آگاهی از میزان هزینه های آنرا دارید. باید بدانید که بهتر است این اطلاعات را از کلینیک مورد نظر خود سوال کنید. به این دلیل که هزینه ها نسبت به موقعیت مکانی آن کلینیک، تجهیزات مورد استفاده و تخصص دندانپزشک کاملا متغیر است. اما به طور کلی هزینهی ایمپلنت دیجیتال با ایمپلنتهای نوع دیگر چندان تفاوتی نمیکند.