اگر کاندیدای کاشت ایمپلنت دندان هستید ممکن است با اصطلاح ایمپلنت تک مرحله ای برخورد کرده باشید. حتما برای شما این سوال پیش آمده است که ایمپلنت تک مرحله ای چه تفاوتی با روش معمول آن دارد؟
روشهای جراحی کاشت ایمپلنت دندان
روش کاشت ایمپلنت تک مرحلهای
در روش ایمپلنت تک مرحلهای، کاشت دندان در یک جلسه و تنها با یک برش انجام میشود. ابتدا برشی در لثه ایجاد میشود و سپس ایمپلنت در دندان قرار میگیرد. در این روش، قطعهای که در لثه قرار میگیرد بلندتر است (چند میلیمتر بیشتر) به گونهای که بخشی از آن از لثه بیرون میزند.
روش کاشت ایمپلنت دو مرحلهای
روش ایمپلنت دو مرحلهای برای بررسی دقیقتر و بهتر بدنه ایمپلنت، به جراحی در دو مرحله نیاز دارد.
همانطور که در مقالات قبلی به آن اشاره کرده ایم ایمپلنت بهترین روش برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته است. اما به هر حال این روش نیز همچون سایر درمان های دیگر دارای معایب خاص خود می باشد.
یکی از معایب ایمپلنت طولانی بودن طول دوره درمان است که باعث می شود تا برخی از افراد روش های با کارایی کمتر چون بریج را ترجیح دهند.
امروزه تحقیقات و پیشرفت های انجام شده در حوزه کاشت دندان به روش ایمپلنت در جهت به حداقل رساندن معایب این روش است. یکی از این دستاوردها ابداع روش ایمپلنت تک مرحله ای است که قرار است در این مقاله به تفصیل درباره نحوه انجام این روش، مزایا و شرایط لازم برای آن صحبت کنیم.
بیشتر بدانید: همه چیز درباره ایمپلنت تمام دندان ها
طول دوره درمان ایمپلنت
علت طولانی بودن کاشت دندان به روش ایمپلنت، افزایش دقت کار و بالا رفتن احتمال موفقیت کاشت است. بدین صورت که پس از جایگذاری ایمپلنت درون استخوان فک، بسته به وضعیت بیمار یک بازه زمانی 2 تا 6 ماهه بایستی طی شود تا فرصت لازم برای پیوند خوردن ایمپلنت به استخوان داده شود.
طی این مدت فرد نیز بایستی مراقبت های لازم نظیر رعایت بهداشت دهان و دندان و پرهیز از مصرف دخانیات را به خوبی انجام دهد تا عملیات جوش خوردن ایمپلنت به استخوان به طور کامل انجام شود. در واقع ایمپلنت برای آنکه بتواند نقش ریشه دندان را ایفا کند بایستی از استحکام کافی برخوردار باشد. پس از این مرحله نوبت به بارگذاری اباتمنت و روکش دندان است.
ایمپلنت تک مرحله ای
در ایمپلنت تک مرحلهای دوره انتظار برای بارگذاری روکش حذف می شود. در واقع جایگذاری پایه درون استخوان و بارگذاری روکش همگی در یک جلسه انجام می شود. اما روش کار چه تفاوتی با ایمپلنت معمول دارد؟
در ایمپلنت معمولی پس از کاشت، روی ایمپلنت با لثه پوشانده شده و بخیه زده می شود. این کار برای محافظت از پایه در برابر ضربات احتمالی ناشی از جویدن غذا انجام می گیرد. پس از طی شدن بازه زمانی لازم برای جوش خوردن پایه به استخوان، لثه با عمل جراحی باز شده تا ایمپلنت نمایان شود و دندانپزشک بتواند اباتمنت را روی آن نصب کند.
در ایمپلنت تک مرحله ای پس از کاشت پایه، روی آن با لثه پوشانده نمی شود و روکش پس از گذشت ۴۸ ساعت بر روی پایه بارگذاری می شود. اما این روکش موقت است و در نهایت تاج دائمی روی ایمپلنت نصب می شود.
مزایای ایمپلنت تک مرحله ای
- این روش به خصوص برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته جلویی مزیت بزرگی است زیرا به لحاظ روانی تاثیر مثبت بسزایی برای بیمار دارد.
- طول دوره درمان بسیار سریعتر از روش معمول است و فرد ناچار به انتظار برای مرحله روکش گذاری نیست.
- طی این مدت فرد مجبور به تحمل عوارض ناشی از، از دست رفتن دندان نیست و می تواند از یک روکش موقت بهره مند شود.
- به این دلیل که بلافاصله بعد از کاشت ایمپلنت یک تاج موقت بر روی آن نصب می شود، هماهنگی بین تاج و لثه ایجاد می شود که در نهایت در مرحله بارگذاری تاج دائمی نمایی زیباتر و طبیعی تر خواهد داشت.
شرایط لازم برای ایمپلنت تک مرحله ای
برای این منظور لازم است فرد از سلامت کامل دهان و لثه برخوردار باشد. این روش برای افراد سیگاری، افراد مبتلا به بیماری نقص ایمنی بدن افرادی که داروهای با پایه فسفونات و دوز بالا مصرف می کنند و به هر دلیلی توانایی جوش خوردن در آنها ضعیف است، مناسب نیست.
همچنین افرادی که به عارضه دندانقروچه دچار هستند نیز گزینه مناسبی برای این روش نیستند. رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان پس از کاشت نیز میتواند منجر به عفونت و پیدایش عارضه پری ایمپلنتیت شود که یکی از عوامل عدم موفقیت کاشت ایمپلنت است.
تفاوت ایمپلنت یک مرحله ای و دو مرحله ای چیست؟
تفاوت اصلی بین تفاوت ایمپلنت یک مرحله ای و دو مرحله ای در مدت زمان و روش انجام کار است. در ایمپلنت دو مرحله ای، پس از قرار دادن پایه ایمپلنت در استخوان فک، باید چند ماه صبر کنید تا استخوان رشد کرده و ایمپلنت به خوبی جوش بخورد. پس از به دست آمدن ثبات کافی و اطمینان از توان تحمل فشار، روکش روی ایمپلنت نصب میشود.
در ایمپلنت تک مرحله ای، به منظور حفظ زیبایی لبخند، در همان روز جایگذاری ایمپلنت، روکش نیز متصل میشود. با این حال، روکش مورد استفاده در ایمپلنت تک مرحله ای ،موقتی و نسبتاً کوتاهتر طراحی شده است. این کوتاهتر بودن روکش به این دلیل است که هنگام جویدن غذا فشاری روی آن وارد نشود. زیرا استخوان و ایمپلنت هنوز به خوبی جوش نخوردهاند و ایمپلنت ثبات کافی را ندارد. کوچکترین حرکت ایمپلنت میتواند باعث ایجاد اختلال در فرآیند جوش خوردن استخوان به ایمپلنت شود و در نهایت این روش درمانی با شکست مواجه خواهد شد.
بنابراین، فرآیند جوش خوردن برای ایجاد یکپارچگی استخوان ضروری است. به همین دلیل، ایمپلنت تک مرحله ای برای همه افراد مناسب نیست.
بیشتر بدانید: کاشت ایمپلنت با روش پانچ
نتیجه گیری
ایمپلنت تک مرحله ای نیز همانند روش معمول ایمپلنت دارای حساسیت های خاص خود می باشد که توصیه می شود تا با معاینه نزد بهترین متخصص ایمپلنت، از بابت داشتن شرایط لازم برای آن تایید شوید. در ایمپلنت تک مرحله ای نیز فرد بایستی از سلامت کامل دهان و لثه برخوردار بوده و همچنین مراقبت های پس از کاشت را به خوبی انجام دهد.
مهمترین مزیت این روش کوتاه بودن طول دوره درمان و نداشتن عوارض ناشی از فقدان دندان در دوره انتظار است. اما به دلیل حساسیت بالای روش تک مرحله ای توصیه می شود تا بیشتر برای دندان های جلویی که در معرض دید هستند انجام شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این روش میتوانید از یک جلسه مشاوره در کلینیک دندانپزشکی و ایمپلنت دکتر علی صفار بهره مند شوید.
دکتر علی صفار دارای سال ها تجربه در زمینه کاشت موفقیت آمیز ایمپلنت برای بیماران با شرایط خاص است. ضمن اینکه در این کلینیک کلیه خدمات زیبایی و درمانی دندانپزشکی با استفاده از تجهیزات پیشرفته، تکنولوژی روز و مواد اولیه از برندهای معتبر انجام می شود.