طول عمر ایمپلنت دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد اما به طور معمول دوام یک ایمپلنت دندان ۲۰ سال برآورد می شود. اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که ایمپلنت چیست باید بگوییم که ایمپلنت جایگزین مناسبی برای دندانهای افتاده است.
برای دندان های افتاده روش های دیگری چون بریج و پروتزهای دندانی وجود دارد که در مقایسه با ایمپلنت دندانی دوام و اسحکام کمتری دارند.
چرا یک فرد به ایمپلنت دندان نیاز دارد؟ داشتن دندان های سالم و کامل نه تنها عملیات خوردن و جویدن را برای فرد راحتتر میکند، بلکه اعتماد به نفس او را در هنگام صحبت کردن و خندیدن افزایش می دهد. درواقع داشتن دندان های سالم و زیبا از مهمترین معیارهای زیبایی در چهره یک فرد است که در نگاه اول به چشم می آید.
حتما بخوانید: عوارض از دست دادن دندان ( بی دندانی )
طول عمر ایمپلنت دندان چقدر است؟
کاشت ایمپلنت دندان فرآیندی زمان بر و پر هزینه است. در هنگام تصمیم گیری برای کاشت ایمپلنت معمولاً این سوال پیش می آید که طول عمر ایمپلنت دندان چقدر است؟ همان طور که گفتیم طول عمر ایمپلنت دندان به طور میانگین ۲۰ سال برآورد می شود اما این یک عدد قطعی نیست و درصورت رعایت مراقبت های بعد از ایمپلنت می تواند طول عمر بیشتری داشته باشد.
ایمپلنت دندان از استحکام و مقاومت بالایی در برابر فشارهای فکین برخوردار است. به این معنی که امکان شکستگی آن کم می باشد. اما دلیل موفقیت آمیز نبودن ایمپلنت و کم بودن طول عمر آن جوش نخوردن پیچ ایمپلنت و عدم رعایت مراقبت های بعد از جراحی و روکش گذاری است.
کاشت ایمپلنت طی دو مرحله انجام می شود. مرحله اول جراحی لثه و مرحله دوم روکش گذاری است. گفته می شود که %۹۵ از کاشت های ایمپلنت موفقیت آمیز خواهد بود و تنها ۵ درصد از آنها ممکن است به دلیل عوامل مختلف با شکست مواجه شود. در صورتی که کلیه عوامل و شرایط موثر بر دوام ایمپلنت در حالت ایدهآل قرار داشته باشد، طول عمر یک ایمپلنت میتواند نامحدود و یا حتی مادام العمر باشد.
از چه سنی می توان ایمپلنت کاشت؟
عوامل موثر بر طول عمر ایمپلنت دندان
اینکه یک ایمپلنت چقدر می تواند دوام داشته باشد تحت تاثیر عوامل مختلفی است:
- مهمترین آنها مهارت و تبحر متخصص برای کاشت ایمپلنت است. اگر دندانپزشک بتواند با توجه به شرایط بیمار تکنیک جراحی و ظریف کاری های آن را به خوبی اجرا کرده و این مرحله را با موفقیت پشت سر بگذارد، احتمال جوش خوردن ایمپلنت نیز بالا می رود.
- دومین عامل مربوط به شرایط استخوان و لثه بیمار است. با افزایش سن بافت استخوانی فک تحلیل می رود. به همین دلیل در سنین بالا ایمپلنت گذاری موفقیت کمتری نسبت به سنین جوانی دارد. تحلیل رفتن بافت استخوانی باعث می شود تا فرایند جوش خوردن پیچ ایمپلنت به درستی انجام نشود. البته برای این گونه موارد نیز راه کارهای دیگری وجود دارد. در افراد مسن بنا بر نیاز بیمار ایمپلنت گذاری همراه با پیوند پودر استخوان انجام می شود.
- عامل موثر دیگر در طول عمر ایمپلنت دندان، رعایت مراقبت های بعد از جراحی است. عفونت لثه و تحلیل رفتن استخوان مهم ترین دلایل برای شکست پروسه ایمپلنت گذاری است.
- چهارمین عامل در طول عمر ایمپلنت استفاده از برندهای معتبر و مرغوب ایمپلنت های است. استفاده از انواع باکیفیت باعث می شود تا بعد از ایمپلنت گذاری بیمار احساس راحتی و رضایتمندی بیشتری نسبت به ایمپلنت خود داشته باشد.
- همچنین بیماری هایی مانند دیابت، بالا رفتن کراتین و LDL خون (کلسترول بد) باعث افت طول عمر ایمپلنت دندان می شود.
مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان
امروزه رایجترین آلیاژ مورد استفاده برای ایمپلنت دندان، تیتانیوم است که نسبت به پوسیدگی مقاومت بالایی دارد. اما این مقاومت بالا بدان معنی نیست که عدم رعایت بهداشت دهان و دندان در افت کیفیت و طول عمر ایمپلنت بی تاثیر باشد.
در صورتی که بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت نشود، تجمع میکروب ها و مواد غذایی در اطراف ایمپلنت منجر به عفونت لثه و تحلیل استخوان می شود. در نتیجه طول عمر ایمپلنت کاهش پیدا می کند.
پس از هر وعده غذایی بلافاصله دندانهای خود را مسواک بزنید. برای خارج کردن بقایای مواد غذایی از فضای بین دندان ها، از نخ دندان با ضخامت مناسب و مسواک های کوچک بین دندانی استفاده کنید. از خمیر دندان های حاوی فلوراید استفاده کنید. همچنین ضدعفونی کردن دهان و دندان ها با استفاده از دهانشویه ضروری است.
ایمپلنت نیز همانند دندان طبیعی نیاز به معاینات دورهای دارد. هر ۶ ماه یکبار برای چکاب لثه و شرایط ایمپلنت به دندانپزشک خود مراجعه کنید. در این صورت اگر مشکلی برای لثه و یا ایمپلنت وجود داشته باشند، درمان به موقع آن می تواند خطر افتادن ایمپلنت را از بین ببرد.
رژیم غذایی پس از جراحی ایمپلنت
کلینیک دندانپزشکی دکتر علی صفار
طول عمر ایمپلنت دندان تاحد زیادی متاثر از مهارت دندانپزشک است. ایمپلنت جز جراحی های سخت، زمان بر و پر هزینه است. برای اثر بخش بودن این جراحی در انتخاب پزشک خود بایستی دقت زیادی به خرج دهید و سعی کنید تا بهترین متخصص ایمپلنت را انتخاب کنید.
اجرای صحیح تکنیک ایمپلنت گذاری و استفاده از برندهای با کیفیت ایمپلنت از مهمترین مزیت های کلینیک دندانپزشکی دکتر علی صفار است.
اگر هم شما هم برای جبران دندان افتاده خود کاشت ایمپلنت دندان را انتخاب کرده اید با اطمینان خاطر از موفقیت آمیز بودن کاشت و طول عمر ایمپلنت خود به کلینیک دندانپزشکی دکتر علی صفار مراجعه کنید. همچنین اگر در سنین میانسالی و یا شرایط بیماری خاص قرار دارید، می توانید از مشاوره و دریافت راهکارهای موثر بهره مند شوید.