آیا برای ایمپلنت دندان در بارداری ممنوعیت پزشکی وجود دارد؟ عوارض آن چیست؟ در شرایط اضطراری بهترین زمان انجام ایمپلنت طی دوران بارداری چه وقت است؟ این ها سوالاتی هستند که اغلب مادران باردار از خود می پرسند.
بیشتر پزشکان توصیه میکنند که ایمپلنت دندان در دوران بارداری انجام نشود و درمان مشکلات دهان و دندان به پس از زایمان موکول گردد. در ادامه به دلایل اصلی این توصیه میپردازیم.
دلایل اجتناب از ایمپلنت دندان در دوران بارداری
1. خطر اشعه ایکس برای نوزاد: قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس در دوران بارداری میتواند برای جنین خطرناک باشد و ممکن است به رشد او آسیب برساند.
2. خطرات بیهوشی یا بیحسی موضعی: استفاده از مواد بیهوشی یا بیحسی موضعی در دوران بارداری میتواند خطراتی برای مادر و جنین به همراه داشته باشد.
3. استرس و اضطراب ناشی از فرایند ایمپلنت: روند پیچیده ایمپلنت دندان ممکن است باعث ایجاد استرس و اضطراب در زنان باردار شود. استرس زیاد در این دوران میتواند برای جنین مضر باشد و بر سلامت او تاثیر منفی بگذارد.
به این دلایل، توصیه میشود که زنان باردار از انجام ایمپلنت دندان در این دوره خودداری کرده و درمانهای دندانپزشکی خود را به پس از زایمان موکول کنند.
ایمپلنت دندان در بارداری جز اعمالی است که پزشکان نه آن را تایید و نه رد می کنند. زیرا کاشت دندان یک عمل ضروری و اورژانسی محسوب نمی شود. بنابراین داشتن یک وقفه 9 ماهه ضرری برای فرد در بر نخواهد داشت. برای بررسی بهتر و دقیق تر این مسئله ادامه مطلب را بخوانید.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان یک روش بی خطر و بهترین جایگزین برای دندان های افتاده است. کاشت ایمپلنت طی دو مرحله انجام می گیرد. مرحله اول جایگذاری پیچ ایمپلنت در استخوان فک است. در مرحله دوم روکش روی پیچ بارگذاری می شود. بین این دو مرحله یک وقفه حداقل سه ماهه وجود دارد تا عمل جوش خوردن ایمپلنت به استخوان به خوبی انجام شود. به دلیل حساسیت جراحی ایمپلنت توصیه می شود تا بیماران با بررسی های لازم بهترین متخصص ایمپلنت را برای این کار انتخاب کنند.
بیشتر بدانید: عوارض ایمپلنت
نظر پزشکان در مورد ایمپلنت دندان در بارداری
همانطور که گفتیم کاشت ایمپلنت یک روش ایمن و بی خطر است. اما به دلیل شرایط خاصی که زنان باردار دارند توصیه می شود کاشت ایمپلنت در دوران بارداری انجام نشود.
اولین مسئله وجود تغییرات هورمونی در زنان باردار است که ممکن است بر روی جوش خوردن ایمپلنت به استخوان فک اثر منفی داشته باشد. همچنین جنین برای رشد و تکامل استخوان های خود کلسیم را از بدن مادر تغذیه می کند که می تواند منجر به کند شدن سرعت پیوند ایمپلنت و استخوان شود.
دومین عامل تاثیرات منفی اشعه ایکس بر روی جنین است. زیرا در طی فرایند ایمپلنت دندان، متخصص برای بررسی وضعیت استخوان و ایمپلنت چند مرحله عکس برداری را تجویز می کند.
بعد از مرحله جراحی اغلب استفاده مسکن و آنتی بیوتیک ها نیاز می شود. این داروها از طریق خون و جفت مادر وارد بدن جنین می شوند.
ایمپلنت دندان در شرایط اورژانسی برای مادران باردار
برای هر مسئله ای بایستی شرایط اورژانسی را نیز در نظر گرفت. به هر حال ممکن است وضعیتی پیش بیاید که مادران باردار ناچار به جایگزین کردن دندان آسیب دیده خود باشند. این کار حتما بایستی در سه ماهه دوم بارداری انجام گیرد. زیرا سه ماهه اول مربوط به رشد سریع جنین است و مصرف هرگونه دارو یا قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس می تواند در رشد و سلامت جنین اختلال ایجاد کند.
در سه ماهه دوم نیز حتماً با پزشک خود مشورت کرده و از این ایمن بودن داروهای مصرفی اطمینان حاصل کنید. همچنین برای عکسبرداری از لباس های مخصوص و محافظ استفاده کنید. هر چند که در عکسبرداری دهان و دندان اندام های تحتانی تحت تاثیر اشعه قرار نمی گیرد اما بایستی جانب احتیاط را رعایت کنید.
در سه ماهه سوم نیز با توجه به سنگین شدن مادر و افزایش وزن او ممکن است تحمل طول دوره جراحی و قرار گرفتن روی صندلی دندانپزشکی برای او سخت باشد.
تا آنجا که ممکن است تصمیم گیری برای ایمپلنت را به بعد از زایمان خود موکول کنید. از پزشکتان بخواهید تا طی این مدت دندانی که نیاز به جایگزین دارد را با روکش موقت بپوشاند.
گاهی اوقات مشکلات و سلامت دندان و دهان مادر باردار به گونهای است که پزشک تجویز میکند ایمپلنت دندان به صورت اورژانسی انجام شود. از آنجا که رشد جنین در سه ماهه نخست بسیار سریع است، قرارگیری در معرض اشعه ایکس و مصرف داروهای مسکن و آنتیبیوتیک میتواند سلامت او را به خطر بیندازد. بنابراین، پزشک متخصص ممکن است انجام ایمپلنت را برای سه ماهه دوم بارداری پیشنهاد کند.
تدابیر حفاظتی در شرایط اورژانسی
در شرایط اورژانسی، برای انجام ایمپلنت دندان در مادران باردار، از لباسهای مخصوص و محافظ در مقابل اشعه ایکس استفاده میشود. تابش اشعه ایکس برای سلامت جنین بسیار خطرناک است، بنابراین هنگام عکسبرداری، شکم مادر تحت اشعه قرار نمیگیرد. استفاده از شکمبندهای مخصوص در حین عکسبرداری از دهان و دندان توصیه میشود تا سلامت جنین حفظ شود.
ایمپلنت دندان در سه ماهه سوم بارداری
وزنگیری جنین در سه ماهه سوم اتفاق میافتد و مادر باردار سنگینتر خواهد شد. این افزایش وزن میتواند فعالیتهای روزانه مادر را تحت تأثیر قرار دهد و نشستن طولانیمدت روی صندلی دندانپزشک برای او دشوار باشد. در شرایط اورژانسی که امکان تأخیر در ایمپلنت دندان تا بعد از بارداری وجود ندارد، انجام این عمل در سه ماهه دوم امکانپذیر است. برای انجام این عمل در سه ماهه دوم، باید تمام جوانب احتیاط رعایت شود.
نکات مراقبتی ایمپلنت دندان در دوران بارداری
با توجه به خطرات داروهای آنتیبیوتیک، مسکنها و اشعه ایکس، بهترین زمان برای ایمپلنت دندان پس از زایمان است. توصیه میشود پس از زایمان و در صورت مناسب بودن شرایط سلامت مادر، این عمل انجام شود. برخی پزشکان پیشنهاد میکنند حتی در دوران شیردهی نیز از قرارگیری در معرض تابش اشعه ایکس خودداری شود. همچنین، مصرف آنتیبیوتیکها در دوران شیردهی ممکن است از طریق شیر به نوزاد منتقل شود. بنابراین، همواره قبل از ایمپلنت دندان با دندانپزشک متخصص مشورت کنید تا بهترین زمان و روش با بالاترین میزان موفقیت تعیین شود.
اقدامات دندانپزشکی کمخطر در دوران بارداری
برخی اقدامات دندانپزشکی مانند ترمیم و پر کردن دندانها برای مادر باردار خطر کمتری دارند. از کمخطرترین اقدامات دندانپزشکی در دوران بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– استفاده از آنتیبیوتیکهای کمخطر: مانند پنیسیلین، آموکسیسیلین و کلیندامایسین.
– ترمیم ظاهری و پر کردن دندانها: به منظور پیشگیری از ایجاد عفونت.
یکی از داروهایی که ممکن است از طریق جفت عبور کند، لیدوکائین است. با این حال، برخی پزشکان معتقدند که مصرف این دارو برای مادران باردار کاملاً بیخطر است. توصیه میشود قبل از مصرف این دارو با متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.
پیشرفت تکنولوژی در دندانپزشکی
هرچند در دوران بارداری امکان ایمپلنت دندان محدود است، اما پیشرفتهای تکنولوژی باعث شده است که امکان ترمیم و پانسمان دندانهای از دست رفته با استفاده از روشهای نوین فراهم باشد.
بهترین زمان کاشت ایمپلنت
با بررسی عوامل بالا به این نتیجه میرسیم که بهترین زمان ایمپلنت برای زنان باردار پس از زایمان است. هر زمان که از بهبودی خود اطمینان یافتید، می توانید برای کاشت ایمپلنت اقدام کنید. البته پس از زایمان و طی مراحل شیردهی نیاز به مشورت با دندانپزشک خود خواهید داشت. بهره مندی از نکات تغذیه ای توصیه شده توسط پزشک برای موفقیت آمیز بودن کاشت ایمپلنت ضروری است.
اگر چه توصیه می شود تا طی دوران بارداری برای کاشت ایمپلنت دندان اقدام نکنید، اما ملزم به رعایت بهداشت دهان و دندان و معاینات سه ماهه توسط دندانپزشک خواهید بود. همچنین طی این 9 ماه کارهای سطحی دندانپزشکی نظیر جرم گیری و ترمیم پوسیدگی بلامانع است.
بیشتر بدانید: شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت
کلینیک دندانپزشکی و ایمپلنت دکتر علی صفار
ایمپلنت دندان در بارداری میتواند بر سلامت جنین و موفقیت آمیز بودن کاشت ایمپلنت دارای تاثیرات منفی باشد. توصیه به انجام ندادن آن معمولاً از سوی متخصصین با تجربه به بیمار تجویز می شود. در عوض این متخصصین می توانند برای انتخاب بهترین زمان ایمپلنت و استفاده از روش های جایگزین تا پایان دوره بارداری راهکار های مناسبی را ارائه دهند.
اگر باردار و متقاضی کاشت ایمپلنت هستید، در کلینیک دندانپزشکی و ایمپلنت دکتر علی صفار می توانید با اطمینان خاطر از توصیه های پزشک در بهترین زمان ممکن برای ایمپلنت دندان اقدام کنید. پس از زایمان و گذراندن دوره نقاهت جراحی با اولین لبخند کودکتان شما نیز به زیبایی لبخند خواهید زد.